Zwakkere binnensteden door te veel horeca

By 12 april 2019popups

Uit onderzoek van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Locatus blijkt dat in de 17 grootste steden van Nederland het aantal café’s en restaurants met maar liefst 21% gestegen is. Verder laat deze studie zien dat er in de laatste 10 jaar ruim 5.000 horecazaken zijn bijgekomen. Een duizelingwekkend aantal dat leidt tot een enorm overschot aan horeca.

Volgens de KHN zijn gemeenten veel te makkelijk met het aanwijzen van horeca voor een leegstaand winkelpand zonder te kijken naar de verdeling van de totale omzet over meerdere horeca-ondernemers. In Rotterdam was de toename van horeca in het centrum het grootst: wel honderd zaken in tien jaar tijd, op de voet gevolgd door Den Haag en Eindhoven.
Niet alleen in de grote binnensteden maar ook in de kleinere steden is de groei van de horeca bijna niet te stuiten.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen pleit dan ook voor een meer gematigd beleid. ‘Horeca wordt door gemeenten nog te veel gezien als wondermiddel voor het opvullen van leegstand of een snelle bijverdienste voor teruglopende winkelomzetten. Dit leidt tot zwakkere binnensteden. Immers, bij een toekomstige economische tegenwind verdwijnt de horeca weer net zo snel en zullen we daarmee al vlug de gaten in de winkelstraten weer zien ontstaan.’

Bron: RetailNews