VkusVill: de boerenmarkt met binnenstedelijk gemak

By 28 augustus 2020Geen categorie, popups

Aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam is de eerste vestiging van de Russische supermarktketen VkusVill geopend hetgeen “smakelijk dorp” betekent. De verse producten van Vkusvill zijn voor een groot deel lokaal zoals zuivel, groenten en fruit, brood en kant-en klaarmaaltijden met beperkte houdbaarheidsdatum. Hiervoor zijn afspraken gemaakt met boeren in de omgeving. Op deze wijze probeert VkusVill een boerenmarkt in een winkel in de binnenstad na te bootsen. Naast het huidige assortiment belooft de supermarkt nieuwe en verrassende producten tegen een betaalbare prijs. Mocht een nieuw product niet aanslaan, dan wordt het weer uit de schappen gehaald. Hiervoor wordt een app gebruikt waarmee  klanten het product kunnen beoordelen met max. 5 sterren, net als bij de restaurants van Tripadvisor en de chauffeurs van Uber. Het belangrijkste doel van VkusVill is om de menselijke maat terug te brengen in de voedselketen.

VkusVill, opgericht in 2009 in Moskou, telt inmiddels 1.250 vestigingen in Rusland en 1 in Nederland. VkusVill heeft ambitie en wil tevens de vleugels uitslaan naar Frankrijk, China en België. Om dit te realiseren overweegt het bedrijf een beursgang in de VS. Naast betaalbaar vers voedsel, is VkusVill uitgegroeid naar een omnichannel-concept met verschillende verkooppunten in winkels van concurrenten, zelfbedieningsautomaten op stations en een bezorgservice.

Het bijzondere aan VKusVill is dat het bedrijf nauwelijks hiërarchie kent, geen budgetten en functie-omschrijvingen. Zeker voor Russische begrippen heel ongewoon. Teams worden geacht zelfstandig beslissingen te nemen en krijgen hoger salaris als de omzet van hun supermarkt toeneemt, naar voorbeeld van Nederlandse thuiszorgorganisatie Buurtzorg van Jos Blok.

Kortom, we hebben te maken met een bijzondere en vernieuwende supermarkt waaraan we met veel plezier ons steentje hebben bijgedragen en nog veel van zullen horen.

 

Bron: NRC