Anja Overdiek doet onderzoek naar Pop-up Stores en leidt aan de Haagse Hogeschool het onderzoek naar toekomst van de retail. Zij buigt zich onder andere over de vraag hoe je verjonging en vernieuwing naar je binnenstad kunt brengen. Pop-up Stores kunnen daarbij volgens haar een belangrijke rol spelen, maar alleen als ze goed worden ingezet. “Voor de branding van een product, om nieuwe doelgroepen te verkennen of direct klantcontact te hebben. En dan zijn er de creatieve ondernemers die een bedrijf willen beginnen en de pop-up store gebruiken.
Volgens Overdiek hebben local heroes de creativiteit om nieuwe waardeproposities te bedenken voor lokale klanten. Toch ontbreekt bij de meeste steden een pop-up strategie. “Pop-up is de groeibodem voor vernieuwing, verjonging en verrassing in de winkelstraat. Daarom moeten gemeenten ook met vastgoedpartijen om de tafel om te kijken hoe het aanbod voor Pop-up Stores gefaciliteerd kan worden.”
Bron: Retailwatching
“Gezamenlijke Benelux-markt levert 23 miljard op”
Nederlandse en Belgische retailers laten veel groeikansen liggen. Door één Benelux-markt voor de detailhandel te creëren, zouden winkels tegen 2025 23 miljard euro extra omzet kunnen boeken, blijkt uit onderzoek van Vlerick Business School in op-dracht van de Benelux. Zowel voor ondernemers als consumenten, biedt zo’n Bene-lux-thuismarkt volgens het rapport enorme voordelen. Het volledige potentieel van de Benelux-detailhandelsmarkt wordt nog lang niet benut, stellen de onderzoekers. Een Interne Benelux-Detailhandelsmarkt zou daarvoor een oplossing kunnen zijn. Door de barrières voor grensoverschrijdende detailhandel in de Benelux weg te nemen, zullen retailers internationaal sneller groeien. Detailhandelaren in de Benelux kunnen de Interne Benelux-Detailhandelsmarkt gebruiken als springplank naar Europa. Een Benelux-thuismarkt zorgt ervoor dat retailers uit elk Benelux-land sneller kunnen groeien, omdat deze het potentiële verzorgingsgebied in Europa voor wie al aan het uitbreiden is, of het van plan is, vergroot met zeven tot 22 landen.
Bron: RetailNews
“Aanloopstraten steeds beter gevuld”
Leegstaande winkelpanden in aanloopstraten worden in toenemende mate gevuld door nieuwe, kleine retailconcepten. “Er komen steeds meer barbershops, wash & go’s of kleine foodconcepten”, zegt directeur Huib Lubbers van retailadviesbureau Retail Management Center. Vooral veel kleine ondernemers in aanloopstraten heb-ben de crisis niet overleefd. Daardoor is daar nu veel leegstand en kan daar, nu de economie weer aantrekt, beter worden onderhandeld over de huurprijs. “De aan-loopstraat was vroeger ook al een beetje de smeltkroes van horeca, dienst-verlening en retail en dat zien we nu nog steeds”, aldus Lubbers. Het aantal bezoekers in de Nederlandse winkels is in 2016 voor het eerst in negen jaar toegenomen. Er kwamen een procent meer passanten dan een jaar eerder.
Bron: RetailNews