Vooruitblik op retailen in 2018

By 26 januari 2018Geen categorie, popups

Januari
De door IKEA ingezette trend om als keten naar de binnenstad te trekken en daar kleinschalige vestigingen te openen, krijgt navolging van Hornbach. Die opent in de binnenstad van Den Haag een winkeltje van twaalf vierkante meter. De oogbouten en schroefhaken vliegen de deur uit.

Februari
Blokker stoot zijn laatste ketens af en houdt alleen nog drie Blokkers over – in Bodegraven, Goes en Venlo. Ceo Casper Meijer: “Zo krijgt de raad van bestuur weer overzicht over de activiteiten en vooral: focus.”

Maart
Nieuw record: de Zwarte Piet-discussie wordt nog voor de zomer geopend!

April
Op 1 april meldt Jeff Bezos zijn 602.212 Amazon-werknemers dat hij misschien de 100-urige werkweek gaat terugschroeven naar negentig uur en dat er twee plaspauzes per dag komen. Hij voegt eraan toe: “Hahaha!”

Mei
Wethouder Maurice Hoogeveen besluit dat Assen geen behoefte heeft aan één, maar aan minstens drie factory outlets. Hij verwacht minimaal zo’n negentien miljoen bezoekers per jaar die, vanzelfsprekend, na afloop van hun outlet-bezoek allemaal een hapje gaan eten in de Asser binnenstad. “Zo worden we het Manhattan van Drenthe. Misschien wel groter.”

Juni
De folderbranche is woedend om een uitspraak van de rechter. Die besluit dat stickers voortaan de volgende tekst moeten hebben: ja, ik wil folders, en jawel, ik heb daar heel goed over nagedacht en dit met mijn partner overlegd en ik besef me terdege de ernstige consequenties voor het milieu en voor de komende generaties en schaam me daar eigenlijk diep voor.

Juli
Na Halloween en Black Friday vieren Nederlanders nu ook Independence Day (Fourth of July). In menige tuin wappert fier de stars & stripes.

Augustus
De Amsterdamse binnenstad wordt tijdelijk verboden voor Amsterdammers. Alleen zij die kunnen bewijzen toerist te zijn, worden nog toegelaten. Agenten van Airbnb houden streng toezicht.

September
Jeff Bezos koopt WalMart op.

Oktober
Het is 34 graden. De modesector eist van het kabinet dat er vergaande maatregelen worden genomen tegen het  weer.

Jeff Bezos schaft WalMart af.

Lion Capital zet HEMA weer eens in de etalage. ‘Te koop: schitterende winkelketen, opereert mondiaal. En helemaal schuldenvrij, nou ja, bijna helemaal schuldenvrij, nou ja, niet bepaald schuldenvrij, oké, helemaal niet eigenlijk, maar daar komen we wel uit. Dit ellendige blok aan ons been maakt tegenwoordig overigens wel een nettowinst, nou ja, het is maar hoe je het berekent natuurlijk. Laten we zeggen: er is een gezonde ebitda, nou ja, gezond, dat ook weer niet helemaal, ach, het is allemaal een kwestie van optiek en cijfers zijn ook maar cijfers, toch? Interesse? Bel!’

November
De binnenstad van Assen wordt in de etalage gezet. Wie twee winkels koopt, krijgt er een derde gratis bij.

Vanaf nu vieren Nederlanders op de vierde donderdag in november Thanksgiving Day. Ze eten kalkoen met cranberries en aardappelpuree en danken de Heer voor Amerika.

December
De Zwarte Piet-discussie eindigt ook dit jaar in een magere 0-0.

Hudson’s Bay fuseert met HEMA.

Bron: Hans Verstraatten (columnist) (wijzigingen voorbehouden)

RetailTrends 1