Opsteker voor de detailhandel: hogere omzet en minder faillissementen

By 9 juli 2019popups

Het CBS liet voor de detailhandel gunstige cijfers zien t.a.v. omzet en verkoopvolume in de maand april ten opzichte van dezelfde periode in 2018: een stijging voor allebei van 2,3%.
Non-food groeide respectievelijk met 1,6% omzet en 2% volume. De grootste omzetstijging toonde de electronica-, meubel- en doe-het-zelfwinkels. Drogisterijen verkochten ook meer. Kleding, lederwaren en recreatie-artikelen vertoonden een daling t.o.v. vorig jaar. Ongetwijfeld heeft de warme zomerperiode in 2018 hiermee te maken. De foodsector steeg met 0,2%. Supermarkten groeien nog steeds qua omzet: 1%. Speciaalzaken daarentegen lieten een daling van wel 3% zien.
Online blijft nog steeds groeien in omzet. De pure webwinkels lieten een stijging zien van 12,8%. Opmerkelijk is dat de multichannelers maar liefst een groei van 20,3% wisten te realiseren.
Het aantal faillissementen in de detailhandel is in de maand mei bijna gehalveerd: 25 tegenover 40 in de maand april. Eenmanszaken daalden van 10 naar 5. De meeste faillissementen vonden plaats in de horecasector.
Kijken we naar de retailers dan is Sissy-Boy de laatste grote retailer die failliet ging. Het Sacha concern nam bijna onmiddellijk de keten over, hoewel er wel een miljoenenschuld te noteren viel. In april ging ook Via Milo failliet. Uitspraak van het faillissement was op 1 mei j.l.

Bron: RetailNews