Krappe arbeidsmarkt belemmering in bedrijfsvoering

By 12 januari 2019popups

De detailhandel is met ruim 883.000 banen een van de grootste sectoren op het gebied van werkgelegenheid. In 2018 kwamen er naar schatting zo’n 6.000 banen bij en de verwachting is dat voor dit jaar ook nog eens een aantal van 6.000 nodig is in de Nederlandse detailhandel.Het aantal banen in de sector laat, mede gezien de groeiende economie, een gestage groei zien. Het aantal vacatures steeg van 105.000 in 2013 naar 169.000 nu. Vooral de vacatures voor verkoopmedewerkers stijgen sterk: deze maken liefst 37% uit van de vraag. Het UWV constateert dan ook dat er in het derde kwartaal van 2018 gesproken kan worden van een echte ‘krappe arbeidsmarkt.’ Een geheel ander beeld dan we twee jaar geleden nog zagen.

De onder druk staande arbeidsmarkt dreigt retailers steeds vaker te belemmeren in hun bedrijfsvoering. ABN Amro gaf al aan dat maar liefst 16% van de winkeliers het tekort aan personeel als een van de grootste problemen ziet voor groei, omzet en stabiliteit. Hoe nijpend dit probleem is blijkt wel uit het feit dat een jaar eerder dit percentage op 6% lag en eind 2016 nog maar op 2%.

De problemen voor het verkrijgen van ‘geschikt’ personeel is vooral voelbaar bij webwinkels, bouwmarkten en woonwinkels. Ook is er veel vraag naar invulling van banen op het gebied van verkopers van parfum, cosmetica, computers en telecomartikelen. Het personeelstekort is veel minder in de winkels met schoenen, huishoudelijke producten, kantoorartikelen en boeken.
Ondanks de groeiende vraag naar personeel verwacht het UWV dat het aantal vacatures nagenoeg gelijk blijft.

Bron: RetailNews