Jonge consumenten hechten steeds minder aan bezit

By 12 januari 2019popups

In het bestedingspatroon van jonge mensen en hun lifestyle valt een opvallende trend te bespeuren: status door bezit is minder belangrijk, delen is de nieuwe norm. Dit geldt natuurlijk niet voor alle aankopen. Zo zullen veel jongeren zich nog steeds graag willen onderscheiden door het dragen van bepaalde kleding en met name ook door het kopen van populaire merksneakers. Waar overigens veel jongeren een mooie online handel in voeren en goed geld mee verdienen. Minder waarde wordt gehecht aan het bezitten van een auto, een merkbank of eigen huis. Want, in de stad valt niet te parkeren, geen budget voor dure meubels en door het huizentekort voor starters worden huurwoningen met elkaar gedeeld.

Veel bedrijven haken op slimme wijze hierop in. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een Green Wheels auto voor een dag(deel), vaak middenin de stad of bij een station te vinden. Een ander bedrijf dat hierop inspeelt is Ikea dat Nederland en met name het complex Stek Oost in Amsterdam (huurunits voor jongeren van 18-25 jaar) als proeftuin heeft gekozen voor het verhuren van meubelpakketten en zelfs boxsprings. Hiervoor is men een samenwerking aangegaan met woningcorporatie Stadgenoot.

De beweging van kopen naar huren, leasen en andere manieren van gebruik zal alleen maar groter worden in de toekomst. De markt is duidelijk aan verandering onderhevig en niet alleen voor jonge consumenten. Dit dwingt grote en kleinere retailers om de consument naast koop ook alternatieven aan te bieden. Zo ontstaat in de toekomst steeds meer een circulair businessmodel; een combinatie van bezit en gebruik met steeds meer ruimte voor huur en andere vormen. Duurzaamheid staat hierbij voorop.

Bron: RetailNews