Is de webwinkel ten dode opgeschreven?

By 6 oktober 2018popups

De laatste jaren verschijnen veel artikelen en rapporten over de stijging van de omzet van webwinkels wereldwijd. Werd eerst nog gedacht dat de webshops de fysieke winkels zou gaan verslaan, nu blijkt na het verschijnen van steeds meer omzetcijfers van grote spelers als Zalando en Cool Blue een heel andere tendens. Pieter Zwart, CEO van Coolblue stelt met een kwinkslag: ‘E-commerce is het domste businessmodel ter wereld. Elke webwinkel toont een plaatje, een omschrijving en een prijs. De enige manier waarmee je je kunt onderscheiden, is de prijs waardoor de consument verleid wordt de knop in te drukken. Geld verdienen met (alleen) webwinkels is bijna onmogelijk’. Naast de prijs heeft Coolblue ook een andere manier gevonden om een positie in de markt te veroveren: levering op elke gewenste tijd, meenemen oude spullen en een zichtbaar enthousiast team op de werkvloer. Het is echter onduidelijk in hoeverre er winst wordt gemaakt.
In een eerder artikel werd al gesteld dat ondanks lovende verhalen het omzetaandeel van bijvoorbeeld Amerikaanse webshops minder dan 8% was. Er is een grote discrepantie tussen de groei van de omzet van webshops en de winstcijfers. De cijfers worden zwaar gedrukt door gratis toesturen en retourneren, bij bijvoorbeeld Zalando wordt 70% van de bestellingen geretourneerd. De ICSC heeft berekend dat minimaal 80% van de (originele fysieke) retailers met een webshop verlies draait. Discounters als Action en Primark hebben geen webshop en halen torenhoge omzetten met nog hogere groeipercentages en hoge winsten.
Wat is dan nog het nut van een webshop? Online zichtbaarheid blijft heel erg belangrijk,maar dient voornamelijk om consumenten naar de fysieke winkel te trekken. De kosten van de webshop worden goedgemaakt door de aankopen in de winkel. Voor kleinere retailers lijkt dit niet interessant. Grote spelers gaan het nu dan ook anders doen. Op veel plekken worden fysieke winkels geopend als aanvulling op de webshop. Denk hierbij aan Coolblue, Fietsenwinkel.nl en internationaal Amazon en Alibaba.
In Nederland bedraagt de totale webshop-omzet elf miljard. Veel geld, maar als je bedenkt dat Zara met haar fysieke winkels in een half jaar tijd al een miljard netto overhoudt, dan is dit natuurlijk peanuts. Als conclusie kan gesteld worden dat onlineverkoop een distributiemodel is maar geen verdienmodel. Omzetgroei betekent nadrukkelijk geen winst. Grote spelers in de markt worden door investeerders overeind gehouden. Met de oplopende rente en de magere verdiensten en in sommige gevallen zelfs grote verliezen, kan het zijn dat investeerders naar andere verdienmodellen gaan kijken, wat een lelijk domino-effect kan bewerkstelligen. De online discussie zal zeker nog langer gevoerd worden maar zeker is dat het uiteindelijk voor de consument gaat om de collectie, de service en het ondernemerschap.

Bron: Retailtrends – Hans van Tellingen, Tadek Solarz en Ernest Schaapman