Interview door Per Janssen

By 6 augustus 2020popups

Op bezoek  bij Ans Jorritsma

Ans had ik in verleden wel eens vaker gezien tijdens één of andere bijeenkomst of feestje, maar nimmer uitvoerig gesproken. Daar kwam afgelopen week verandering in nadat we eerdere afspraken hebben mogen verzetten door omstandigheden van onder andere het RIVM, zoals ieder wellicht bekend is. Eenmaal aangekomen in Hilversum stond de sportieve en spontane vrolijke Ans mij op te wachten met haar fiets. Nadat we elkaar gegroet hadden vervolgden we onze weg te voet door het winkelgebied van Hilversum. We kwamen uit op het Marktplein waar de horeca goed vertegenwoordigd is om gezamenlijk te gaan lunchen in de zonnige buitenlucht, vergezeld met een heerlijk glas wijn. Nadat Ans wat privé dingen met mij besprak begon ze aan haar gesprek:

“Ik ben opgegroeid in Friesland, maar woon inmiddels alweer zeven jaar hier in Hilversum. Een plek waar ik tot mijn recht kom en me thuis voel. Ik ben voornamelijk altijd ondernemer geweest en vanaf 1992 kwam ik beroepsmatig regelmatig in deze regio en het westen van het land. Telkens als ik ter hoogte van Almere kwam ging mijn adrenaline stromen en voelde dat ik hier moest zijn, hier gebeurt het. Maar omgekeerd gebeurde hetzelfde. Als ik weer terug ging naar Friesland leek het alsof ik een stukje verloor.  Mensen in mijn leven zagen dat ook aan mij en zeiden dat ik te werelds was voor Friese begrippen. Ik had al eens eerder willen verhuizen maar telkens ging het niet door, kennelijk was toen de tijd er nog niet rijp voor.

Een aantal jaren geleden werkte ik voor een werkgever die failliet ging. Voor mij een moment van bezinning. Ik had altijd al verschillende bedrijven gehad en ja, ondernemen is toch wel echt mijn ding, dat realiseerde ik me steeds meer. Zelf moet ik de ruimte hebben, ben creatief en ik hou niet van belemmeringen in mijn werk. Maar ik wist totaal niet hoe ik het ging vormgeven, maar een ding wist ik wel. De business is in het midden en het westen van het land. Dus ik ging vandaar uit eerst maar eens verhuizen dan zou het vanzelf wel vorm krijgen. Ik ging oude relaties opzoeken in de bouw-en vastgoedwereld waar ik vandaan kom. Vanuit die gesprekken is bij mij de leegstandsproblematiek specifiek in het retaillandschap gaan leven waar ik daadwerkelijk iets aan zou wilde gaan doen maar dan niet via de geijkte paden.  Ik had toen al het inzicht dat de retail aan verandering onderhevig is en dat er veel meer out of box gedacht moest worden. In die tijd keken ze me vreemd aan, er werd alleen in winkels gedacht. Alles floreerde immers nog in die tijd. Het kwam vaker over als vloeken in de kerk als ik erover sprak, maar ik kreeg helaas gelijk.

Van daaruit is mijn concept ontstaan dat ik uitdraag met mijn bedrijf Retail Estate Solutions. Ik werk in opdracht van grote vastgoedbedrijven, veelal beleggers, die winkelpanden hebben, zowel solitair als binnen een winkelcentrum, waarvan ik de leegstand invul met kwalitatief goede ondernemers die waarde creëren voor een winkelgebied. Wij bieden maatwerk waarbij we bijvoorbeeld kijken naar het type winkelgebied, branchering, segment, concept en vastgoed. Hiermee komen we daadwerkelijk en aantoonbaar tot successen. Daarnaast begeleiden we het totale traject. Dit betekent ook dat na de oplevering wij het proces blijven volgen en desgewenst aansturen daar waar noodzakelijk. Uiteindelijk streven wij na om te komen tot een win-win situatie voor zowel de vastgoedpartij als de retailer. Als dit proces goed gemanaged wordt voorkom je teleurstelling voor beide partijen.

De prognose voor de komende 2 jaar is dat 20 tot 30 procent van de non-food bedrijven de deur kan gaan sluiten. De markt is constant in beweging en dat ben ik zelf dan ook. Inmiddels ben ik weer een nieuw ‘out of the box’ concept aan het ontwikkelen om hier dadelijk goed op in te spelen, hierover kan ik nog niet te veel verklappen maar mensen die mij kennen zullen het ongetwijfeld gaan meemaken. Hoe ik aan deze wijsheid kom? Gewoon goed nadenken en kijken hoe de markt zich verder ontwikkeld en erop inspelen.

Misschien wel leuk om te vertellen, ik las dat je ooit inspirerende Cees Dam hebt geïnterviewd. In het verleden was het architectenbureau Dam & Partners een van mijn favoriete klanten in de periode dat ik een bouwkundig facilitair bureau had. Wij hebben voor hun vele projecten bouwkundig uitgewerkt waaronder de Maastoren, de hoogste kantoortoren van Nederland notabene! Een geweldig bureau om mee samen te werken waar ik met veel plezier op terug kijk. Voorafgaand aan het bouwkundig facilitair bureau werkte in de technische uitzendwereld. Ik zag een probleem ontstaan op moment dat een architectenbureau een tekenaar zocht om de klus tijdig af te kunnen ronden. De tekenaar werd ingehuurd. Er ontstond dikwijls van beide kanten toch een telleurstelling, bleek achteraf tijdens de eindevaluatie. Het architectenbureau had geen tijd om de tekenaar in te werken terwijl de tekenaar tijd nodig had om zich zelfstandig in te leven in het project waarvoor hij was ingehuurd. Hierdoor vond het architectenbureau dat men relatief veel moest betalen voor de geleverde prestaties en de tekenaar klaagde dat er geen tijd was voor een fatsoenlijke overdracht om het proces te versnellen waardoor veel tijd verloren ging in het onderzoekswerk.

Hier zag ik brood in en kocht een kleuterschool in Gorredijk om met mijn eigen bouwkundig facilitair bureau, een concept wat indertijd nog niet bestond, de brug te slaan tussen de creatieve architect enerzijds en het afgebakende technische gebied van de techneuten anderzijds. In die tijd waren we zeer vooruitstrevend; al het tekenwerk werd uitgewerkt met behulp van computers en we investeerden in diverse tekenpakketten waarmee wij de volledige markt konden bestieren. Met ons team deden we alles vanaf het moment dat het ontwerp klaar was, variërend van bouwkundige tekeningen, bestekken schrijven, calculaties, toezicht en bouw- management. Daarnaast maakten we voor grootschalige bouwprojecten 3D presentaties, notabene bijna 30 jaar geleden! We waren daarmee dan ook het enige bureau in Nederland wat het op dat moment in huis had. Ik nam allerlei specialisten in dienst en begon als de dame uit Friesland met een visie, zonder enige bouwkundige achtergrond te hebben, deze brug te maken. Dit betekende dat ik in eerste instantie blindelings moest vertrouwen op de informatie van het team. Gelukkig ben ik een echte autodidact en heb op deze wijze het procesmanagement geleerd zonder belemmerd te worden door gebrek aan kennis. Naast de algehele leiding van toen inmiddels 4 bureaus, deed ik ook de acquisitie. Met een fantastische technische achterban hebben wij talloze projecten in zowel Nederland als België tot een goed einde weten te brengen. In die tijd hadden we 45 man in dienst verdeeld over de vestigingen in Gorredijk, Gouda, Amersfoort en Haarlem. In die periode heb ik alles op het gebied van ondernemerschap wel meegemaakt, van opbouw, reorganisaties, overname, faillissement en  doorstart, kortom een zeer leerzame periode in mijn leven waardoor ik kan zeggen dat ik wel enigszins wat ervaring heb opgedaan, die ik nu meeneem in het adviseren en coachen van (startende) ondernemers.

Nadien ben ik commercieel directeur geweest van een gerechtsdeurwaarders- en incasso bureau in Leeuwarden en Amsterdam, maar dat was niet mijn wereld. Ik begon daarna met Jorritsma Connecting Group, outsourcing acquisitietrajecten & projectmanagement. In die periode heb de naam van een adviesbureau overgenomen op het gebied van executive search en interim management dat op sterven na dood was. Deze heb ik weer nieuw leven in geblazen en op de kaart gezet met vestigingen in Leeuwarden en Amsterdam. Door verandering van de markt ben ik daar na een aantal jaren weer uitgestapt. In diezelfde periode werd ik benaderd door Moes Bouw Ontwikkeling die een Manager Initiatief & Ontwikkeling  zochten. Tja, dan kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Dit heb ik met veel plezier gedaan totdat het bedrijf failliet ging. Dat was het kantelpunt in mijn leven waar ik het in het begin van ons gesprek over had. Ik voelde dat ik echt wel een ondernemer ben in hart en nieren.
Ik weet nog goed toen ik op zaterdagochtend voor mijn nieuwe wending met de verhuiswagen en mijn eigen auto naar Hilversum reed, de radio aanzette. Het nummer: “Maybe it’s time to change” kreeg ik te horen. Ik kreeg kippenvel. Het voelde zo goed en wist dat ik een juiste besluit had genomen. Inmiddels heb ik twee bedrijven en ben bezig met een nieuw concept op de markt te zetten maar daar hoop ik in september op terug te komen.

Als ik terug kijk op mijn leven tot nu toe, dan kijk ik als ondernemer naar signalen die je de weg wijzen, ook al heb je niet de kennis in huis, maar doe er iets mee.” Met deze wijze woorden sloot Ans het gesprek af. Nadat we nog wat na borrelden en ontzettend hebben gelachen namen we afscheid van elkaar. Terugdenkend aan onze ontmoeting heb ik een krachtige vrouw gezien die het vermogen heeft ‘out of the box’ te denken en ben dan ook erg nieuwsgierig welk concept ze aan het uitbroeden is.  Als het net zo’n vooruitziende blik is als ze destijds had met het Bouwkundig Facilitair Bureau en met Retail Estate Solutions komt het zeker goed. Fijn dat er mensen zoals jou op deze aardbol rondlopen Ans, die bruggen kunnen slaan. Je bent een gezellige gesprekspartner waar je zeker mee kunt lachen maar ook iemand die een vakkundige indruk kan achter laten. Zeldzaam mooi!