Fysieke winkels blijven ook in de toekomst relevant

By 9 juli 2019popups

Wat is het toekomstperspectief voor de retailer en moet er gevreesd worden voor het verdwijnen van de fysieke winkel? De snelle veranderingen in de retailwereld zetten Nederland op z’n kop. Enkele experts spreken hun verwachtingen uit voor de komende jaren.
Alexandra Jankovich van Spark Optimus denkt dat binnen 5 jaar de helft van het huidige winkellandschap is verdwenen. Zij ziet toekomst in winkelformules gericht op beleving zoals horeca, entertainment en events. Minder verkoopgericht. Met daarnaast gemakswinkels voor de snelle boodschappen. Henk Hofstede van ABN AMRO is het hiermee eens. Hij denkt wel dat kennis en de kwaliteit van service steeds belangrijker zal worden. ´De consument wordt kritischer. Fysieke winkels moeten meer een mix van food en non-food worden. Zo kunnen ze zich onderscheiden van online.´
Deloitte Consultants ziet een parallel met het verdwijnen van de duizenden brievenbussen uit het straatbeeld omdat er minder brieven worden verstuurd. Online zal zeker niet alle fysieke retail vervangen maar de rol van de winkel en de invulling daarvan zal in grote mate veranderen. Winkels die in de levens van de consumenten overblijven hebben een duidelijke toegevoegde waarde: een combinatie van beleving, gemak, consumptie en horeca.
Olaf Zwijnenburg, sectorspecialist Rabobank weet hoe ingrijpend omnichannel transities zijn. ´De online propositie zal verder groeien en wordt door kunstmatige intelligentie en machine learning steeds aantrekkelijker voor de consument. De online concurrentie neemt verder toe waardoor de e-commerce markt groter wordt. Winkels en winkelgebieden zullen moeten inkrimpen en meer relevant worden. Ondernemers zullen deze trends moeten accepteren en haast maken.´ Ook Dirk Mulder van ING ziet e-commerce verder groeien: van 25% non-food tot 40% in 2025. ´Winkeloppervlaktes en functies gaan veranderen maar er blijft altijd ruimte voor winkels.´ Hij maakt onderscheid tussen funshoppen en destination shoppen. Funshoppen als entertainment, een dagje uit in een van de 25 grote steden met een combinatie van winkelen, horeca, cultuur. Destination shoppen als gemakshoppen om de hoek, zoals supermarkt, slijter, drogist aangevuld met bijvoorbeeld een modewinkel. Hij ziet het ontstaan van compactere locaties om aantrekkelijk te blijven.
Alle experts zitten min of meer op één lijn. Hofstad: ´Er zijn veel belangrijke trends te zien, maar cruciaal is personalisatie. Ken je klant, online en in de winkel. Doe op maat gemaakte aanbiedingen. Klanten willen zich steeds meer identificeren met een merk. Dat verhoogt de conversie en de loyaliteit.´ Door verdere technologische ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld voice-shopping neemt het consumentengemak verder toe. Ook zal er meer aandacht moeten zijn voor duurzaamheid en transparantie. Er vallen 2 eigenlijk haaks op elkaar staande trends te onderscheiden: verdere groei van grote online platforms zoals Alibaba en Amazon maar ook groei van digitale speciaalzaken die op basis van één klantenbehoefte producten en diensten aan de klant leveren.
Concluderend: on- en offline gaan steeds verder versmelten met een cruciale rol voor mobiel. Onderscheidend zijn is een must. Samenwerking is noodzakelijk. Dat kan horizontaal per sector of verticaal via platforms en ketens. Essentieel is het verkrijgen van smartdata over de klant, het koopgedrag en de smaakvoorkeuren. Fysieke winkels zullen blijven bestaan, maar minder in aantal en op een geheel andere wijze ingevuld.

Bron: VG Visie