Foodzaken vullen winkelleegstand

By 6 oktober 2018popups

Het aantal food & beverage zaken in Nederland is in de laatste 8 jaar met bijna 9% gestegen naar zo’n 61.250, een groei van bijna 5.000 verkooppunten. Food is hiermee in vierkante meters de grootste stijger in de retailmarkt volgens een rapport van vastgoedadviseur Colliers International. Alleen al dit jaar is er een kleine 140 duizend vierkante meter bijgekomen, waarbij de foodzaken al meer dan een kwart van de lege winkels opvullen. Met name restaurants en supermarkten zijn hiervoor verantwoordelijk.

Groeiende economie
Dat het goed gaat met de economie in Nederland blijkt ook uit het feit dat consumenten steeds meer besteden aan eten en drinken buiten de deur. Vorig jaar een stijging van maar liefst 7%. In totaal gaf de consument vorig jaar 60 miljard euro uit aan eten en drinken thuis en buitenshuis. Een toename van 4% ten opzichte van 2016. De verwachting voor dit jaar is een stijging tot 62,5 miljard.

Het is dan ook logisch dat deze groei samenhangt met de toename van het aantal f & b vestigingen. In centrale winkelgebieden wordt 20% van het marktaandeel gerealiseerd door eten en drinken, totaal voor consumptie thuis en buiten de deur. In de grote (binnen)steden is dit percentage gemiddeld al 25%. Colliers verwacht zelfs in de Randstad een groei naar maar liefst 30%.

Bron: RetailNews