Door het oog van Ans

By 2 maart 2019popups

Cadeaukaarten, een gouden business

Het staat me nog sterk op het netvlies: opgewonden en soms zelf agressieve klanten in de rij bij Intertoys om in de korte tijd die er nog was na het uitspreken van het faillissement hun cadeaukaarten te verzilveren. De gemoederen liepen hoog op. Het systeem ging plat en mensen liepen met spullen onder de arm de winkel uit, ondertussen hun cadeaukaarten op de toonbank gooiend. Blijkbaar heeft men niets geleerd van soortgelijke problemen toen bijvoorbeeld het V & D concern enkele jaren geleden failliet ging. Weinig mensen zullen zich realiseren hoeveel geld er omgaat in de cadeaukaarten business: jaarlijks worden er zo;n 44 miljoen cadeaukaarten uitgereikt met een waarde van maar liefst 1,1 miljard euro! Een duizelingwekkend bedrag waarbij we ons moeten realiseren dat bij een plotseling faillissement zoals bij Intertoys grote bedragen in het niets van de failliete boedel van de ondernemer verdwijnen.
Ondernemers koesteren hun klanten en proberen met vaak opvallende spaaracties (denk hierbij aan de altijd goedscorende voetbalplaatjes, porseleinacties of glazenacties van bijvoorbeeld AH, Blokker, Jumbo) de consument tot herhaalaankopen te bewegen en op die manier te investeren in een sterke klantenbinding. Wist u bijvoorbeeld dat de gemiddelde consument in zijn derde jaar als klant 67% meer uitgeeft dan in zijn eerste jaar? Het kunnen aankopen van een cadeaukaart hoort natuurlijk ook thuis bij de te leveren services. Vooral de cosmetica retailers scoren hiermee een hoge omzet.
Om slechte publiciteit voor te zijn en te voorkomen dat de consument bij een (online) faillissement met lege handen, of in dit geval een waardeloze cadeaukaart, achterblijft heeft de uitgever van VVV Cards het voortouw genomen om te pleiten voor het onderbrengen van cadeaukaarten in een stichting derdengelden zoals al geldt voor de VVV-bon en enkele andere cadeaukaarten. Een prima initiatief lijkt me, want investeren in het vertrouwen van de consument is investeren in een goede relatie en maakt de band tussen ondernemer en consument alleen maar sterker.