Door het oog van Ans

By 1 september 2018popups

Is retailtainment het toverwoord voor 2019?

In deze eerste nieuwsbrief van 2019 wil ik u graag een gezond en susccesvol jaar wensen. Een mooi moment om, na de hectiek voor vele ondernemers van de laatste maanden van het jaar, met een frisse blik naar het nieuwe jaar te kijken. Uit diverse publicaties en symposia blijkt dat de focus in het retail-landschap steeds meer op Retailtainment komt te liggen: een spannende combinatie van retail en leisure, waar niet alleen voor de vastgoedpartijen en gemeenten maar vooral van de individuele ondernemer nogal wat pro-activiteit wordt gevraagd. Om winkelgebieden aantrekkelijker te maken en klantbestedingen te vergroten, zal de consument iets nieuws en dynamisch geboden dienen te worden. Een bijzonder samengaan van shoppen, entertainment, horeca en het ondergaan van een bijzondere experience. Door het aanbieden van diversiteit veranderen winkelgebieden dan veel meer in verblijfsgebieden waar de consument graag in de vrije tijd naar toegaat.

Nu is dit concept natuurlijk niet nieuw. Disney startte al in 1975 Disney Springs in Orlando, een winkel- entertainment- en uitgaansgebied waar na een grote make-over van het gehele gebied vorig jaar zelfs de lancering van een kledinglijn als show wordt verpakt waardoor de bezoeker zich betrokken voelt en onderdeel van de totale experience wordt. Uiteraard is het uitgangspunt dat hoe langer men er verblijft, hoe meer er wordt besteed. In de VS worden in hoog tempo traditionele winkelgebieden getransformeerd tot verblijfsgebieden waar leisure geïntegreerd wordt. In Nederland loopt men nog wat achter op deze ontwikkelingen alhoewel er hier en daar wat geëxperimenteerd wordt.

Retailtainment in Nederland kan echter alleen een succes worden als de bepalende stakeholders zoals de vastgoedwereld en de betreffende gemeentes, die uiteindelijk beslissen over de inrichting van winkelgebieden, gaan ‘omdenken’ en samen met de retailers en ondernemers de handen ineen slaan. Verandering begint met out-of-the box denken en daarop ook actief durven acteren. De retailers hebben hier slechts heel beperkt invloed op en zijn afhankelijk van de manier waarop de stakeholders op een andere, meer creatieve en dynamische manier, de winkelgebieden inrichten met een mooie mix van shoppen, horeca, leisure en entertainment. Per slot van rekening gaat het erom om te voorzien in de behoefte van de consument. Kortom, de consument wil meer dan alleen maar shoppen. Het belooft een spannend jaar te worden!