Door het oog van Ans

By 15 december 2019popups

2020: Hollen of stilstaan?

Het was een roerig jaar. Het nieuws werd beheerst door Brexit, waarschuwingen van economen voor een nieuwe recessie, PFAS, stikstof, opstandige boeren en leraren. Maar ook een AEX die boven de 600 punten piekt, een verdere economische groei en toenemende consumentenbestedingen. Kijken we naar onze branche dan zien we meer faillissementen, een oplopende leegstand in winkelstraten, maar ook verrassende invullingen van Pop-up Stores en een grote toename van multichannels. Het is natuurlijk voor een groot deel de consument die de sleutel tot succes in handen heeft. Wat kunnen we in de toekomst verwachten?

Het GFK heeft namens Shopping Tomorrow in november met de titel “The future of retail according to consumers” een rapport uitgebracht met data over het verwachte shopgedrag van de consument in 2024. De trends die nu al worden ingezet, gaan zich verder ontwikkelen. Enkele highlights: de groei in percentage aankopen online zal stagneren. Men oriënteert zich in de winkel en koopt online, of koopt online en haalt in de winkel op en retourneert ook daar. De online aankopen in het buitenland en dan met name in Azië bedragen al 880 miljoen Euro. Groei zien we nog wel in de telecom- en foodbranche. De smartphone wordt nog belangrijker bij de keuze voor een product. Deze wordt gebruikt voor oriëntatie (Google), prijsvergelijking, aankoop en betaling via bijvoorbeeld QR codes en voor online bestelling. Het zelfscannen zal verder toenemen, vooral in de jongere generatie. Merken worden minder belangrijk, behalve bij aankoop van elektronica producten. Vooral in de mode hecht de consument steeds meer aan duurzaamheid. Ook let men steeds meer op veiligheid van eigen gegevens en het gebruik van persoonlijke data.

Bij het zien van al deze cijfers springen er voor mij enkele opvallende trends uit: Online en offline zullen steeds meer samenvloeien. De consument wil graag meer innovatie en technologie in de fysieke winkel waardoor shoppen ‘meer fun’ wordt en meer ingespeeld wordt op de emotie van de consument. Ook in de komende jaren zijn belangrijke wensen van de consument voor een geslaagde aankoop: value for money, persoonlijke benadering en voorlichting, duurzaamheid en veiligheid. Belangrijke punten voor de retail  om in 2020 verder mee aan de slag te gaan!

Ik wens u fijne feestdagen en zowel zakelijk als privé een succesvol en vooral gezond 2020.