Dalende winkelleegstand niet alleen een goed nieuws verhaal

By 2 maart 2019popups

Hoewel de winkelleegstand al voor het vierde jaar op rij afneemt – van 7 naar 6,7 % in 2018 – kunnen we niet de conclusie trekken dat dit komt doordat deze vierkante meters worden ingevuld door retail. De huurprijzen voor woningen lopen sterk op en de winkelhuren lopen terug. We zullen steeds meer zien dat het voor betrokken partijen interessanter is om winkels om te bouwen naar woningen, zeker in het licht van de toenemende woningbehoefte.
Gertjan Slob, onderzoeksdirecteur van Locatus, waarschuwt dat bij een minder goed draaiende economie in de toekomst de leegstand weer snel zal toenemen. Ombouw van woningen zal door hoge kosten vertragen en veel horecazaken die nu op grote schaal de plek van winkels innemen, zullen weer verdwijnen. Immers, de horeca die op dit moment skyhigh gaat is een van de meest conjunctuurgevoelige branches die heftig meebeweegt met een al dan niet goed draaiende economie. Consumenten bezuinigen immers het eerst op horeca en uitgaan als er minder geld binnenkomt.
‘Het zou ideaal zijn als de leegstand rond 4% zou komen te liggen’ aldus onderzoeker Slob, ‘maar in het licht van bovenstaande ontwikkelingen is dit zeker een veel te optimistisch scenario.’

Bron: RetailNews