Black Friday: vloek of zegen?

By 24 november 2018popups

In de afgelopen jaren zien we steeds meer Amerikaanse invloeden in Nederland, zoals de viering van Valentijnsdag, Halloween en nu ook het fenomeen Black Friday. In de VS al decennialang de koopjesvrijdag na Thanksgiving (bij ons vergelijkbaar met Dankdag voor het Gewas), een feestdag die teruggaat tot de traditie van de Pilgrim Fathers, waarbij familie en de traditionele kalkoen centraal staan. Ook in Nederland wordt nu door de retailers gretig ingehaakt op Black Friday waarbij vaak kortingen tot wel 50% worden aangeboden. De acties worden ruim van tevoren aan de consument gemeld zowel online als in advertenties, flyers en grote affiches in de winkels. Het lijkt de nieuwste hype in de koopjeswereld waarbij de kortingen worden verlengd tot en met het gehele weekend en de winkels op vrijdag tot ’s avonds 10 uur open blijven. Ook zijn er vele gezamenlijke winkeliersactiviteiten zoals loterijen, muziek, acrobaten et cetera.
Natuurlijk is het een positieve ontwikkeling als retailers door het jaar heen de handen in elkaar slaan en verbinding zoeken om gezamenlijk aantrekkelijke activiteiten voor de consument te ontwikkelen waardoor meer traffic naar de winkels wordt gerealiseerd. In alle marketingcampagnes wordt het woord ‘winkelbeleving’ centraal gesteld. Valkuilen zijn er natuurlijk ook. Vaak blijkt dat de kortingen in werkelijkheid zo’n 20% zijn en dat de uitverkoop en normale speciale aanbiedingen in de cadeauperiode slechts vooruit worden geschoven. Ook zijn er retailers die de prijzen eerst verhogen en dan door de kortingsactie verlagen, waardoor de prijs hetzelfde is. Een negatieve ontwikkeling, want de consument is wel goed voor z’n geld maar niet gek. Ongetwijfeld volgen er straks vele evaluaties van dit fenomeen. Ik ben reuzebenieuwd in hoeverre retailers de omzet van het Black Friday weekend versus de normale extra omzet in de cadeauperiode weten te verhogen. Voor de consument is het in ieder geval een aantrekkelijk moment om weer eens een ‘extra rondje winkels’ te doen waarbij de horeca natuurlijk ook profiteert.
Kijken we verder naar omzetverhogende retail activiteiten gekoppeld aan speciale momenten in het jaar, dan zien we dat er steeds meer behoefte is aan pop-up stores die zich specialiseren in artikelen die met een feestelijke periode te maken hebben. Er zijn nu veel pop-up stores voor 3 à 4 maanden die bijvoorbeeld 50 soorten pepernoten of speciale kerstartikelen aanbieden. Een ontwikkeling waar de vastgoedwereld mooi op kan inhaken om leegstand, al is het maar tijdelijk, in te vullen.