Webshops zouden ‘bezorgschaamte’ bij consumenten moeten aanwakkeren

By 9 juli 2019popups

Voor veel consumenten is het feit dat bestellingen gratis worden bezorgd een van de belangrijkste redenen om online te shoppen. 30% van de consumenten geven zelfs aan dat de mogelijkheid om gratis te kunnen retourneren belangrijker wordt gevonden dan een snelle financiële afhandeling. Dit zijn de meest opvallende conclusies uit een onderzoek van Manhattan Associates.
Pieter van den Broecke, managing director Benelux en Duitsland bij Manhattan meent dat webwinkels meer aandacht zouden moeten hebben voor het aanwakkeren van ‘bezorgschaamte’ bij de consument. Niet alleen vanuit economisch oogpunt, maar ook om consumenten er van te doordringen wat de impact op het klimaat is. Van den Broecke: “Stel dat de webshops bij elke bestelling een CO2-indicatie zouden geven, zeg maar een soort footprint die aangeeft hoeveel kilometers er heen en weer worden afgelegd om jouw bestelling te verzenden en te retourneren. Het zou de consument veel bewuster maken van de effecten hiervan op het klimaat.” Hij is er van overtuigd dat consumenten dan veel minder nonchalant met bestellingen en retouren zouden omgaan.
Bijna alle webshops kampen met een grote hoeveelheid retouren. Bij Zalando bijvoorbeeld wordt de helft van de bestellingen teruggestuurd. Veel webshops zoals Asos, H&M en ook Zalando hebben al aangegeven dat in het buitenland kosten voor het retourneren in rekening zullen worden gebracht. “Indien er geen maatregelen richting consument worden genomen dan zullen ook hier in Nederland de webshops de verzend- en retourkosten bij de consument in rekening gaan brengen” is de stellige overtuiging van Van den Broecke.

Bron: RetailNews