Retail Estate Solutions.

Creators of Retail

De markt voor winkelvastgoed heeft sterk gereageerd op de economische ontwikkelingen. De huren zijn sinds 2008 met ruim twintig procent gedaald, terwijl de leegstand met een factor 1,6 is toegenomen. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een analyse van de retailvastgoedmarkt. De meeste onderzochte winkelgebieden in Nederland zijn volgens het bureau monocentrisch. Dat betekent dat er één duidelijk centrum is waar de huren het hoogst zijn, de leegstand het laagst is en de concentratie van winkels het hoogst. Hoe verder een winkel van het centrum gevestigd is, des te minder bezoekers hij trekt en des te lager het rendement. ‘Dichter bij de rand kan het voorkomen dat geen winkel zich meer staande kan houden, zelfs bij een huur van nul’, aldus het CPB. Winkelleegstand concentreert zich dan ook aan de randen van winkelgebieden. Uit een analyse van vierduizend verhuurtransacties in de periode 2004 tot 2014 blijkt dat de huren tien tot vijftien procent dalen en de leegstand met een factor 1,2 stijgt met elke honderd meter meer afstand tot het centrum van een winkelgebied. Op vijfhonderd meter afstand is de huur gemiddeld ruim veertig procent lager en is de leegstand tweeëneenhalf keer zo hoog als in het centrum.

Bron: RetailNews

De turbulentie in retail is tot kookhoogte gestegen. Afgelopen jaren kregen verschillende retailformules het fors voor hun kiezen. Slecht nieuws, zeker ook voor de werknemers van die organisaties. Tegelijkertijd ontstaat daarmee de prachtige kans dat de fysieke winkelstraat opnieuw het domein wordt van echte ondernemers, die juist nu het lef en de visie hebben om echt te vernieuwen of juist vast duren houden aan ‘ouderwetse’ klantgerichtheid. De aanname wil dat een winkel zonder webwinkel langzaam richting afvoerputje verdwijnt. Maar is dat ook werkelijk zo? Niet elke retailer heeft de kracht en de mogelijkheden om in het klein grote webspelers als Bol.com of Wehkamp.nl na te bootsen. Dat moet je ook niet willen. Een fysieke retailer die bekend staat om zijn unieke, persoonlijke aandacht, zal daar vooral blijvend aandacht voor vrij moeten maken. En dan is het onzin om het personeelsbudget in te krimpen ten gunste van online investeringen.  “In een wereld waarin veranderen inmiddels de enige constante is, moeten winkels veranderen. Echte verandering is een integraal en doorlopend proces van verbeteren en vernieuwen en vraagt dus om forse investeringen in tijd en geld. Echte verandering kent geen quick fixes of binnendoorweggetjes”, aldus Ad van Antwerpen.

Bron: Shopper Marketing – Ad van Antwerpen

De leukste souvenirwinkel “Het Hollands Klompenhuis” van Nederland is neergestreken in Hilversum. Het Hollands Klompenhuis is meer dan bijzondere klompen. Het is een souvenirwinkel die een buitengewoon origineel assortiment voert. Van ludieke, originele Hollandse sneakers tot grote zwart-witte koeien. Een groot aanbod waar niet alleen de toerist van smult maar waar je ook terecht kunt voor bijzondere hebbedingetjes voor diverse gelegenheden. Verschillende producten kunnen worden voorzien van eigen logo of teksten. Deze zijn te gebruiken als huwelijkscadeau, voor seminars, beurzen of als relatiegeschenk. Naast de souvenirs en hebbedingetjes heeft de winkel ook een uitgebreide selectie aan outdoor-producten. Door de bijzondere, originele en kleurrijke producten is de winkel een daadwerkelijke aanvulling in de winkelstraat. Niemand passeert de winkel zonder een blik naar binnen te werpen. Nieuwe retail in optima forma waar originaliteit en diversiteit uitblinkt.

 

“Hoe Hollands is Het Hollands Klompenhuis”

“Winkelstraat wordt domein van echte ondernemers”

“Huur sinds crisis met 20 procent gedaald”

Retail Estate Solutions
Hilversum - The Netherlands
T: +31(0)35 - 3000980                                                                                                         
 © Retail Estate Solutions 2015
M: info@retailestatesolutions.com
KvK: 58682805

 

BTW: 120604115B01e tekst aan te passen