Door het oog van Ans

By 17 maart 2018popups

Met grote chocoladeletters onlangs in het nieuws: ‘Banken meer bereid in retail te investeren’. Maar bij goed doorlezen en verdere oriëntatie in de media blijkt dit maar voor een heel klein deel waarheid te bevatten. Lindenaar & Co heeft een groot onderzoek gedaan waaruit blijkt dat banken de laatste vijf jaar voornamelijk in de grote winkelketens hebben geïnvesteerd. Het financieren van kleinere partijen – lees het aantal mkb-klanten bij de banken – is in de laatste vier jaar met ruim 23% afgenomen. Dit beeld is geheel tegen de groei van het aantal bedrijven in ons land in (+5%). Geld lenen voor bedrijven die minder dan € 250.000,- nodig hebben is lastig; maar dit geldt ook voor grotere leningen tot 1 miljoen euro. Hoewel de voorwaarden voor leningen door de banken zijn versimpeld, is dit niet terug te vinden in de cijfers. Integendeel. Banken menen dat het financieren van kleinere partijen te risicovol is. Ook al heeft de (startende) ondernemer een doortimmerd businessplan op tafel gelegd.

Geen wonder dat het mkb zich richt op  Crowdfunding, financiering door ‘het publiek’. Vooral voor de kleinere leningen zijn er diverse platforms (o.a. Kapitaal op Maat, Knab, Oneplanetcrowd) waarop de ondernemer zich kan oriënteren en zelfs de communicatie en administratie in ervaren handen kan neerleggen. Uiteraard blijft een goed businessplan met (financiële) haalbaarheid en aflossing essentieel. Deze vorm van alternatieve financiering groeit in een snel tempo. Werd er in 2014 circa 60 miljoen opgehaald, in 2017 is dit al gegroeid naar 223 miljoen euro.

De core-business van banken is het aantrekken van klanten en met dat te beheren kapitaal voornamelijk te beleggen waardoor miljarden euro’s worden rondgepompt en verdiend. Een procent meer of minder rente heeft dan ook meteen zijn weerslag in de markt. Het zou mooi zijn als de politiek en belangen-verenigingen zich niet alleen druk maken over de salarissen van topbankiers maar ook over de (on)mogelijkheden voor het MKB om bij de banken te kunnen aankloppen. Goed voor de economie, de ondernemers en uiteindelijk ook de consument!